Heilig Hartkerk, Eindhoven

 

 

Deze kerk is in 1930 een van de laatste kerken die onder de naam van Dom Bellot in Nederland is gebouwd. De feitelijke leiding over het werk had zijn compagnon: Hendrik van de Leur. De kerk bestaat uit een kruisvormige plattegrond, met een gesloten priesterkoor, van binnen voorzien van 6 pilaren die ingenieus overgaan in een gesloten gewelf. De gekleurde band ontbreekt overigens in deze kerk, ze is vervangen door een accentuering van twee kleuren baksteen. 

 

Aan de buitenzijde vóór is rond 1953 een nieuw portaal gebouwd onder architectuur van Jos. Bedaux. Tevens bevindt zich nu naast de kerk de Sacramentskapel, in "Bossche stijl". In de jaren 1980 verrees er een nieuwe pastorie naast deze kapel. De toren is van hetzelfde type als die te Waalwijk: twaalfzijdig. De originele pastorie aan de linkerzijde van de kerk is tegelijkertijd ontworpen door Van de Leur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle aandacht wordt ook hier naar het priesterkoor getrokken: De triomfboog

is de enige met versiering in de rand, en het ontwerp van de zes pilaren rond het altaar is een buitengewoon meesterstuk.

 

In 1953-1954 werd de kerk voorzien van bakstenen gewelven. Omdat de pilaren

en het muurwerk daar eigenlijk niet voor berekend zijn heeft men een zeer lichte steensoort moeten kiezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoogaltaar, ook ontworpen door Dom Bellot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hoogaltaar, van marmer, is eveneens een ontwerp van Dom Bellot. Het bevindt zich inmiddels op een nieuw gemaakt liturgisch centrum in het midden van de kruisbeuk.

Met weinig middelen heeft Dom Bellot hier een grote stadskerk neergezet.

 

De kerk is in november 2012 voor de RK eredienst gesloten. Nog niet bekend is wat met het gebouw gaat gebeuren, maar sloop lijkt voor dit rijksmonument niet voor de hand te liggen.

 

 

Foto's: A.W.A.Lukassen en A.A. Lukassen, zomer 2012