image002Eglise St. Martin,

Hardecourt-aux-bois

 

 

Na de slag om de Somme in de Eerste Wereldoorlog lag het dorp Hardecourt-aux-bois er verwoest bij. Stukje bij beetje werd het dorp weer opgebouwd en daar hoorde natuurlijk ook een kerk bij.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om delen van de verwoeste kerk weer op te bouwen, maar al snel werden het plannen voor totale nieuwbouw. Dom Bellot ontwierp in 1929 een nieuw Godshuis. De kerk zou volgens het oorspronkelijke plan een toren op de hoek rechtsvoor hebben gehad, maar om redenen van financiële aard is ze midden-voor geplaatst. Boven de ingang bevindt zich een geschilderd paneel met daarop een afbeelding van de patroonheilige van de kerk, Sint Martinus. Het bedekt een originele schildering op de muur. De voordeur is inmiddels van kunststof.

Het dorp heeft anno 2010 ongeveer 100 inwoners. Het kleine kerkje wordt nog enkele keren per jaar gebruikt.

 

 

 

 

 

image004

 

 

 

 

 

 

image006

 

 

image006

detail van de voorgevel

image008

image008

 

 

Vanwege de geringe afmetingen zijn in deze kerk geen pilaren te vinden die de paraboolbogen ondersteunen. De bogen overspannen de kerkzaal van de ene buitenmuur naar de overzijde. Daartoe is wel de buitenmuur aan de binnenzijde versterkt. Het voordeel van deze inpandige steunberen is dat ze veel minder onderhoud vergen, daar ze niet aan het klimaat bloot staan.

De kerk kent geen gekleurde stenen: er is slechts gevarieerd met twee verschillende tinten rode baksteen. Op de vloer wel weer de veelkleurige tegeltjes.

 

image010

 

 

 

 

 

image012

Het priesterkoor met maaswerk

image014

zicht naar de toren toe

image016

 

image018Net als in Leerdam bezit deze kerk een kunstig maaswerk van baksteen, ditmaal in de zijwand van het priesterkoor. Het priesterkoor zit ingebouwd in de kerk. Iets wat we ook in Leerdam zien. Hier zijn ook de enige pilaren te vinden, zo wordt toch een verspringing van kerkzaal naar priesterkoor gerealiseerd. Voor de extra lichtinval op het altaar zorgen twee verhoogde dwarsbeuken met grote vensters. De kerk bezit geen preekgestoelte, wel zijn hier de originele bakstenen communiebanken met marmeren dekplaat nog aanwezig.

 

In de doopkapel bevindt zich een groot doopbekken van lichtgele zandsteen, met een koperen deksel. Dit doopbekken was oorspronkelijk bedoeld voor een andere kerk: de st. Chrysole in Comines, die in dezelfde jaren ontworpen en gebouwd is door dezelfde architect. Om onbekende redenen is het hier, zo’n 100 kilometer zuidelijker, terechtgekomen.

 

Achterin de kerk hangen grote marmeren platen met daarop de namen van vele militairen die in de slag bij de Somme het leven hebben gelaten. 

 

Van deze kerk hebben we een bouwplaat. De PDF is hier aan te klikken.

 

 

foto's: A.A.Lukassen en A.W.A. Lukassen, juli 2010, augustus 2011

 

 

image020