Theresiakerk, Nijmegen
De Theresiakerk is als enige Nederlandse kerk van Bellot reeds afgebroken. Dat is bijzonder spijtig, want ze nam een bijzondere plaats in, in zijn oeuvre: Het was de enige kerk met betonskelet van Bellot in Nederland.
Ontworpen voor de arbeidersbuurt stond zij aan de Waterstraat, zonder toren. De kerk had aan de voorzijde twee kleine traptorentjes en aan de zijkant drie puntgevels. De kerk werd afgesloten met een vijf zijdig gesloten koor, waarin de drie middelste muurvlakken als een punt naar buiten staken.
Ze kon 1200 gelovigen herbergen. Ook deze kerk bezat de gekleurde band aan de buitenzijde. De school en de pastorie waren ook van de hand van Dom Bellot en Hendrik van de Leur.
Van binnen viel direct de constructie op: De dragende delen waren van beton, Dom Bellot gebruikte hier voor het eerst de veelhoekige boog voor de overspanning van het schip. De betonnen overkappingen waren beschilderd door Jaap Mes O.S.B. Het was een ruime kerk. Door de toepassing van het betonskelet waren de pilaren zeer ver naar de buitenmuur geplaatst en door het ontbreken van de lichtbeuk werd het brede karakter van de overspanning nog versterkt.
Door dalend kerkbezoek was men gedwongen een aantal kerken in Nijmegen te sluiten, waaronder de Theresiakerk. In de herfst van 1993 is de kerk gesloopt. Op de plaats van deze kerk staat nu een flat. Foto's van de sloop van deze kerk vindt u hier.
In het gemeentearchief van Nijmegen bevindt zich nog een fotoreportage van het gebouw (bij de straatnaam "Waterstraat" te vinden), tevens is in het dagblad "de Gelderlander" gepubliceerd over de Theresiakerk.
(14 december 1984, 20 oktober 1993, 9 november 1993)
Van de heer M. Fransen uit Rotterdam ontvingen wij vele
foto's, waarvoor onze hartelijke dank!