image002St. Jozefkerk, Noordhoek

Deze kleine parochiekerk staat in Noordhoek, een dorpje onder de rook van de Moerdijk.

Geheel in de filosofie van Dom Bellot is de kerk van buiten aangepast aan de omliggende bebouwing: Geen rijzige toren, geen grote kathedraal, maar kerk onder de mensen, tussen de mensen. Het was de eerste opdracht van "buiten het klooster".

 

De kerk is buiten versierd met een band van gekleurde baksteen, die over de gehele buitenmuur doorloopt. Op precies dezelfde plaats aan de binnenzijde van de kerk loopt overigens ook zo'n band. Uit het dak steken 6 dakkapellen. Vanuit de kerk zelf is zichtbaar dat het 3 lichtbeuken betreft.

 

Het dak is gedekt met rode dakpannen, waarin met een andere kleur een moza´ek ingelegd is. Aan de voorzijde is de opbouw van het skelet, paraboolboog met zijpaden, al duidelijk zichtbaar. De kerk is aan de achterzijde afgesloten met een rechthoekig koor. De nevenstaande pastorie is overigens ook van de hand van Dom Bellot, evenals de lagere school (in samenwerking met Hendik van de Leur).

 

 

image004

 

image006

 

image008

 

image010

 

image012

 

image014

 

image016

 

image018

 

image020

 

image022

 

 

De kerk is gebouwd in 1921-1922 en is in de jaren 1990 gerestaureerd. Daarbij is het dakmoza´ek naar het originele ontwerp hersteld.

Van binnen valt het oog op het altaar. Door de belichting en de versiering in de achterwand wordt de aandacht er naar toe getrokken.

Goed is te zien dat de "dakkapellen"á van buiten eigenlijk gewoon een voortzetting van de muren zijn: Het zijn dus lichtbeuken.

 

De kerk heeft geen stenen gewelven maar het houten dakbeschot rust direct op de bogen. Dit paste Dom Bellot vaak toe, het werkt kostenbesparend: De muren hoeven niet zo zwaar uitgevoerd te worden en steunberen zijn ook niet nodig wegens de geringe zijwaartse druk van de boogconstructie.

Achter in de kerk bevindt zich de aangebouwde doopkapel.

 

 

 

image024

 

image026

 

image028

 

image030

 

De preekstoel is in baksteen uitgevoerd. Iets wat Bellot vaak deed.

Bij deze preekstoel hoort overigens een anecdote: De bouwpastoor bleek iets groter dan Bellot had berekend,

en na de oplevering van de kerk

en de feestelijke eerste mis,

diende de preekstoel verhoogd te worden met drie lagen baksteen....

 

image032

 

image034

 

image036

 

image038

 

image040

 

De parochie is enkele jaren geleden gefuseerd en door verminderd kerkbezoek zijn ook hier kerkgebouwen afgestoten.

Ook de Sint Jozefkerk trof dit lot. In juni 2013 vond in deze kerk de laatste Heilige mis plaats. Het gebouw wordt tegenwoordig door de lokale dorpsgemeenschap gebruikt voor festivals en als zaal voor activiteiten.

 

image042

 

Er is van deze kerk een zelfgemaakte bouwplaat beschikbaar.

Die kunt u hier aanklikken en uitprinten.

 

Foto's: A.W.A. Lukassen en A.A. Lukassen, februari 2013