Petite église Sainte Bernadette, Montpellier

 

In 1937 is Dom Bellot bezig met een ontwerp voor een grote kerk voor de parochie Sainte Bernadette in Montpellier. Het zou een grote kerk worden met een cirkelvormig grondplan, met aan vier zijden een kleine aanbouw. De kerk zou op de hoek van een kruispunt een mooie blikvanger vormen. In afwachting van de bouw van deze kerk wordt alvast een kleine kapel en de pastorie gebouwd. De grote kerk van Bellot is niet gebouwd, de kapel en de pastorie zijn blijven staan en hebben in de jaren 1960 gezelschap gekregen van een grote kerk van een andere architect.

 

De kapel is van buiten erg eenvoudig. Vier kenmerkende raampartijen in de langsgevels, een vrij eenvoudige voorgevel met de deur in de gebruikelijke baksteenomlijsting, bekroond met een eenvoudig raam en daarboven een beeldnis. De kerk is bepleisterd. Het dak heeft een voor zuid Frankrijk gebruikelijke lage hellingshoek. De rand van het dak wordt geaccentueerd door een patroon in dakpannen welke in de muur is ingemetseld.

Deze versiering in de daklijst is ook aanwezig bij de pastorie, die haaks op de kapel gebouwd is in een aansluitende stijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals zo vaak bij gebouwen van Bellot is de schoonheid binnen te vinden. De zaalkerk heeft geen pilaren, het dak rust op houten balken. De zoldering heeft een geometrische beschildering. De kerk is bepleisterd. Enkele delen van het metselwerk, zoals de triomfboog bij het priesterkoor en de nissen boven de deuren, zijn onbepleisterd, wat accentuerend werkt. De kleuren van het plafond komen terug in een lambrisering op de muur. Een doopkapel is niet aanwezig. Het originele altaar is vervangen, het tabernakel uit de bouwtijd staat nu op een kleiner altaar. De ramen hebben een patroon van gekleurd glas en samen met de originele tegelvloer in kenmerkend patroon geeft het geheel een sfeervolle indruk. Een deur in de westgevel geeft toegang tot het pleintje voor de pastorie, de plaats waar de grote kerk van Bellot ooit zou moeten komen. In plaats daarvan is dat nu de parkeerplaats voor de parochie.

De kapel is nog steeds in gebruik door de studentenparochie Sainte Bernadette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: A.W.A. Lukassen en A.A. Lukassen, juli 2018