Josephe Philippe

Geboren in 1902 te Lille.

Hij werkt aanvankelijk vanaf 1922 in het atelier van architect Deglane. Via zijn oom, Père Dehau is hij in contact gekomen met Dom Bellot. in 1926 krijgt hij van Bellot een rondleiding langs al het Nederlandse werk van de monnik-architect. Daarna houden ze contact via een intensieve briefwisseling. Na het halen van zijn diploma als architect treedt Philippe bij Bellot in dienst in zijn atelier te Wisques (1 mei 1930). Hij krijgt daar de positie die Van de Leur in Oosterhout had, zelfs de leiding als zaakwaarnemer wanneer Dom Bellot in het buitenland verblijft. In 1939 wordt Josephe Philippe opgeroepen tijdens de mobilisatitie en moet dus noodgedwongen zijn werkzaamheden als architect onderbreken. Na de oorlog is hij driemaal in Canada geweest om de voltooiing van het Oratorium St. Jozef te Montreal te begeleiden.

Na de tweede wereldoorlog vestigt hij zich als zelfstandig architect in Saint Omer. In de periode 1946-1950 heeft hij in de regio Saint-Omer veel kerken herbouwd. De uitbreiding van abbaye St. Paul te Wisques met een oostelijke vleugel aan het bouwvolume van Bellot, in aansluitende stijl (1960) is ook van zijn hand. In Senegal is door hem de abdij Keur-Moussa in de beton-stijl van Bellot ontworpen. (linksonder ziet u het interieur van de kerk)

Naast kerkelijke opdrachten heeft Philippe ook veel civiel werk afgeleverd: Scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen en dergelijke.

Philippe is in 2000 overleden.

 

Van zijn kerkelijke werk is ons bekend:

 

Saint Martin in Landrethun-le-nord (eerste zelfstandige project)

Imaculée Conception te Hazebrouck (1948)

Saint Jacques te Enguinegatte

Monastere Benedictines du Calvaire te Saint-Jean-de-Braye (1950)

Uitbreiding abbaye St. Paul te Wisques (1960) (oostelijke vleugel met daarin nieuwe kapel, bibliotheek)

Abdij Keur-Moussa te Senegal