OLV Onbevlekt Ontvangen, Waalwijk

 

Om voet aan de Nederlandse markt te krijgen zocht Dom Bellot begin jaren 20 samenwerking met reeds gevestigde Nederlandse architecten. In samenwerking met Pierre Cuypers (de kleinzoon van de Cuypers van het Rijksmuseum) kwam de kerk van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen tot stand.

 

Op enkele punten wijkt deze kerk dan ook af bij wat we vaker van Bellot zien: De kerk bestaat slechts uit drie traveeŽn, relatief weinig voor Bellot, en de paraboolboog is niet te vinden in deze kerk. Ze wordt overspannen door een rondboog. Wel duidelijk "Bellotiaans" is de koorsluiting. Twaalfzijdig maar liefst, en hoogstwaarschijnlijk geÔnspireerd op de nooit gebouwde kloosterkerk van de Paulusabdij te Oosterhout.

 

 

 

Ook hier vinden we een gemestelde preekstoel. Aan de voorzijde staat een zestienhoekige toren, voor een soort blokwerk. Deze toren komen we ook tegen in het ontwerp voor de Heilig Hartkerk te Eindhoven.

 

 

 

 

 

In de oorspronkelijke plannen zou het priesterkoor veelkleurig uitgevoerd worden, maar door geldgebrek moest men daarvan afzien. Het is een hoge, ruim aandoende kerk, ondanks dat ze feitelijk niet erg groot is. Het glas-in-lood in deze kerk, de grote ramen in het schip, is ook een ontwerp van Dom Bellot.

 

 

 

 

 

Deze kerk is inmiddels gesloten. Omstreeks 2007 zijn er appartementen in het interieur gebouwd.

 

foto's: a.w.a.lukassen