Oratorium St. Jozef, Montreal

Dom Bellot geeft in 1934 in Canada lezingen op verzoek van de Canadese architect Dufresne. Dufresne is aangetrokken door Dom Bellot's ideeŽn over architectuur,

 

Dom Bellot is geÔnteresseerd in de kerkelijke bouwkunst van Quebec. Dit is de start van het Bellotism, de korte maar hevige kerkelijke bouwstroming die in Canada momenteel veel interesse heeft en waardering geniet.

 

Dom Bellot wordt in 1937 benaderd om de kerk "Oratorium St. Jozef" te Montreal af te bouwen. De bouw is in 1915 begonnen in een neo-klassieke stijl, door de architecten Viau en Venne. Door het overlijden van Venne is het werk stil komen te liggen.

 

In samenwerking met de architecten Parent en Tourville ontwerpt Dom Bellot, met als basis het reeds gebouwde deel, de kerk. Meest in het oog springend is de gigantische koepel die de kerk siert: diameter 38,4 meter, hoogte 155 meter boven straatniveau. en 97 meter vanaf de vloer van de kerk. Hij bestaat uit twee betonnen koepels die over elkaar heen zijn geplaatst, de binnenkoepel als gewelf, de buitenkoepel als dak.

 

Van binnen diende ook een en ander aangepast te worden aan de stijl van Bellot. Dit is dan ook de enige kerk waar de betonnen veelhoekige bogen later in zijn geplaatst, en feitelijk geen deel uitmaken van de constructie van het gebouw.

 

De beelden in deze kerk zijn van de hand van Henri Charlier, de twaalf apostelen zijn gesneden uit hout. Het houten kruisbeeld is ook van zijn hand.

 

De foto's zijn van D. Stiebeling, en ontleend aan internet.