Mariakerk, Leerdam

 

Prachtig gelegen aan de Meent te Leerdam staat de kleine Mariakerk, gebouwd in 1928-1930 door Dom Bellot en Hendrik van de Leur, die inmiddels zijn compagnon was geworden. Wat opvalt is dat de voorzijde van de kerk bijzonder goed uitkomt naast het water, en dat de toren midden in een verbindingsgang geplaatst is tussen pastorie en kerk. Dit heeft een historische achtergrond: De pastorie is een geschenk, een erflating van de familie Thöne, en de enige ruimte om bij de pastorie een kerk te bouwen was achter deze woning.

Wel beschouwd staat de kerk eigenlijk in de achtertuin.....

Op het dak, aan de achterzijde bevindt zich een dakkapel. Deze dient om via een spiegelsysteem daglicht te laten vallen in het priesterkoor: In het midden bevindt zich geen sluitsteen, maar een venster!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het interieur is de band van gekleurde stenen nadrukkelijk aanwezig. Het zijn nu geen gekleurde bakstenen maar glazen tegels uit de glasfabriek "Leerdam" sieren deze kerk rondom, een logisch idee. De geometrische patronen in het glas-in-lood zijn, net als in Waalwijk, Bellot's ontwerp. Verder bezit deze kerk een gemetselde preekstoel en ook gemetselde communiebanken. De laatste travee is anders, ruimer van uitvoering en opzet. In plaats van een gewone paraboolboog wordt bij deze travee het dak ondersteund met een kunstig maaswerk van baksteen, ondersteund met een kleiner formaat pilaar. Het accentueert de kruisvorm van de kerk, terwijl de kerk feitelijk bestaat uit een middenschip met pseudo-transepten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze kerk heeft binnen het oeuvre van leerling en compagnon Van de Leur model gestaan voor zijn eerste paar kerken die hij zelfstandig heeft ontworpen, onder andere de St. Franciscus te Groningen en de Lambertuskerk te Vorstenbosch.

 

 

Foto's: A.W.A. Lukassen en A.A. Lukassen, zomer 2013