Klooster Tourelles, Montpellier

 

Dit klooster is ontworpen en gebouwd van 1931 tot 1939 voor de Dominicanen. Het betrof feitelijk een dubbelklooster: Links en rechts van de in het midden geprojecteerde kerk, zouden monniken en nonnen onderdak vinden. Slechts het voorgebouw is gebouwd, de kerk, de beide zijvleugels en het achtergedeelte van het oorspronkelijke plan zijn nooit uitgevoerd.

 

Op de foto ziet u de achterzijde van de voorbouw. Duidelijk is te zien op de voorgrond, in het midden en achteraan, dat het gebouw naar achteren uitgebouwd zou worden met drie vleugels, de middelste dus als kerkzaal. Zover is het nooit gekomen.

 

Dom Bellot heeft in een Mediterrane stijl een klooster neergezet, wat qua aanzicht sterk afwijkt van wat we tot nu toe van hem gewend waren. Toch verklaarbaar, want het gebouw moet immers aangepast zijn aan haar omgeving? In de vorm van de ramen op de benedenverdieping is overigens onmiskenbaar Bellot te herkennen. De muren waren wit bepleisterd, siermetselwerk was te vinden bij de ramen en in de kloostergang.

 

Het complex is gesloopt in 1986, om plaats te maken voor een autosnelweg.

 

Wij beschikken helaas zelf niet over foto's van dit klooster. De bovenste foto is ontleend aan "Dom Bellot, moine-architecte"