Kapel Sainte Germaine, Parijs

 

 

In 1935-1936 wordt door Dom Bellot een kapel gebouwd voor de "Asile des soers hospitalières du Sacré Choeur de Jésus" aan de rue Desnouettes te Parijs. Het is een kapel voor een verzorgingshuis voor gehandicapte volwassen vrouwen.

Het betreft een eenvoudige kapel, uitwendig voorzien van één gekleurde laag stenen en een lambrisering onder de dakgoot, met aan de achterzijde een uitbouw waarin priesterkoor en sacristie ondergebracht zijn. De voorzijde van de kapel sluit aan tegen het bestaande bouwblok en komt uit op de gang.

 

het lange raam geeft licht op het priesterkoor

 

zuid- en oostgevel met sacristie

 

 

Binnen vinden we glas-in-beton, een kenmerkende tegelvloer en een, op het oog, betonnen gewelf. Het dak is echter niet van beton maar waarschijnlijk is hier gebruik gemaakt van stalen spanten. Dit is bespannen met een canvas-achtig doek waardoor het een massief betonnen gewelf lijkt. De overspanning staat in een lichte hoek tenopzichte van elkaar, en wordt geschraagd door (stalen) spanten, die op hun beurt weer rusten op een in de muur geplaatste pilaar. De pilaren, die op deze wijze licht uitgevoerd konden worden, zijn hier versmolten met de buitenmuur. Het priesterkoor is heeft alleen lichtval van de zijgevel en is verder blind, d.w.z. bezit geen vensters, en is van binnen vijfzijdig. Achter het priesterkoor bevindt zich de sacristie.

 

 

 

Foto’s: a.w.a. lukassen en a.a. lukassen augustus 2011