St. Don Bosco, Coat-an-Doc’h (Guingamp)

 

In de jaren 1930 gaat de zoon van mademoiselle Marguerite Marie de Saint-Jouan naar kostschool in België, waar hij onderwijs ontvangt van de paters Salesianen van Don Bosco, een onderwijscongregatie binnen de Rooms Katholieke kerk. De familie besluit om hun landgoed ter beschikking te stellen aan de paters, om in Bretagne een vergelijkbaar jeugdinternaat op te richten. In 1934 krijgt Dom Bellot de opdracht om het bestaand kasteel om te bouwen tot jeugdinternaat. Aan de westzijde van dit kasteel ontwerpt Bellot twee vleugels met leslokalen, slaapzalen op de zolderverdieping en een refter (eetzaal) op de begane grond. In het midden van de twee vleugels zou de kapel komen, met het grote trappenhuis.

Het ontwerp van Bellot is gedeeltelijk uitgevoerd. De oostelijke vleugel is in 1935 gebouwd, tegen het kasteel aan. De kapel volgde in 1939. In afwachting van het trappenhuis en de westelijke vleugel kreeg de kapel een tijdelijke voorgevel. De tweede fase is nooit uitgevoerd, het uitbreken van de tweede wereldoorlog zal hier ongetwijfeld de reden voor zijn geweest.

De tijdelijke voorgevel is dus nu uiteindelijk de nog bestaande voorgevel, in de jaren 1960 beschilderd door de tekenleraar van het internaat.

Achter het deel van Bellot is in de zestiger jaren een deel aangebouwd met meer leslokalen. Het geheel staat op een geasfalteerd plein.

 

 

De buitenmuur van de kapel is opgetrokken uit blokken natuursteen.

 

De voorgevel was bedoeld als tijdelijke sluiting en is om die reden van minder solide kwaliteit en artistieke uitvoering.

De kleine toegangsdeur in de voorgevel van de kapel staat in geen verhouding tot de overige gevels.

 

 

 

 

 

 

 

In het interieur is duidelijk te zien dat beton is gebruikt voor de constructie. De kapel heeft geen pilaren bij het zijpad, de boog komt vanuit de zijmuur. De triomfboog bij het priesterkoor daarentegen heeft wel als accentuering pilaren. Achter het mozaïek in de achtergevel bevindt zich de sacristie. Banken, vloertegels en glas-in-lood zijn in een stijl die we van Bellot gewend zijn.

Aan de oostzijde, rechts van het priesterkoor, hebben de schenkster van het landgoed; mademoiselle Marguerite Marie de Saint-Jouan, en de eerste directeur van de school; Pater Salesiaan René Pastol, hun laatste rustplaats gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De paters Salesianen maken nog sporadisch gebruik van de kapel. Onderwijs wordt er al jaren niet meer geven. De gebouwen zijn nu in gebruik als vakantieoord voor jongeren uit achterstandswijken. De nog aanwezige paters wonen in een nieuw huis, aan de noordzijde van de kapel.

 

 

 

 

 

 

Foto’s: A.W.A. Lukassen en A.A. Lukassen, augustus 2013