Nuestra Señora de los Angeles, Clorinda

 

In Argentinië, aan de grens met Paraguay,  staat een gebouw wat door Dom Bellot ontworpen is.

De tekeningen liggen onder besteknummer 49 in het archief en zijn in juni 1929 op het atelier in Wisques gemaakt. De kerk is ingewijd in 1931 en vervangt een houten noodkerk. De kerk is sinds 20 augustus 1934 een zelfstandige parochie.

 

 

 

 

 

 

 

Het is een basiliek met een toren naast het priesterkoor, in mediterrane stijl.

De drie deuren aan de voorzijde verraden de architect. Ook in het interieur is onmiskenbaar Bellot te zien: Keperbogen en paraboolbogen. In de ontwerptekeningen is schoon metselwerk te zien boven de ramen, maar in het huidige interieur is alles bepleisterd en is geen baksteen meer zichtbaar. Wél in het exterieur, naast de ramen. De kerk heeft een rechtgesloten priesterkoor.

 

Ook opvallend: de ramen op de begane grond hebben een voor Bellot ongebruikelijke rondboog, terwijl de ramen in de lichtbeuk en het priesterkoor een keperboog bezitten. De triomfboog naar het priesterkoor toe heeft open keperboogvensters, iets wat ook in Quarr abbey in de kerk gebruikt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Of Dom Bellot zelf ook in Argentinië geweest is om de leiding van de bouw op zich te nemen is niet waarschijnlijk. In het archief is daar niets over terug te vinden.

 

 

 

 

 

 

Foto’s J. Varwijk, december 2022.