Abbaye St. Benoît du Lac,

Lac Memphrémagog

In 1939 begin Dom Bellot met het bouwen van de abdij van St. Benoît du Lac. Het moest een groot complex worden, vijfzijdig, van bovenaf gezien sterk gelijkend op zijn raamvorm, met keperboog. De bouw startte met een vleugel van het complex. Het meest linkse deel op de foto is ontworpen door Dom Bellot.

 

 

Bellot's terugkeer naar Frankrijk werd geblokkerd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Noodgedwongen moest Bellot in Canada blijven.

 

 Om Bellot verzamelden zich enkele jonge architecten, die zeer geïnteresseerd waren in zijn ideeën, waaronder de reeds eerder genoemde Dufresne, en Dom Côté, een benedictijner monnik van het klooster St. Benoît du Lac. Bellot's vergunning om te praktiseren als architect werd in 1941 helaas niet verlengd, zodat hij voorlopig niet zelf zou kunnen ontwerpen.

 

Toen uiteindelijk in 1943 kanker bij hem werd geconstateerd kwam een voortijdig  einde aan zijn carrière. Op 5 juni 1944 overleed Dom Bellot in een ziekenhuis te Montreal. Hij ligt begraven op het kloosterkerkhof van St. Benoît du Lac. 

 

Dom Côté zou de abdij voltooien met monnikverblijven, klokkentoren en gastenverblijven. Een nieuwe kerk is in de jaren negentig bijgebouwd door D.S. Hanganu.

De foto's zijn ontleend aan de homepage van de abdij.