Basilique St. Joseph des Fins, Annecy

 

In Annecy, aan de voet van de Franse Alpen, ontwierp Bellot in 1937-1939 de St. Joseph des Fins.

Van buiten natuursteen, van binnen betonnen geknakte keperbogen. De toren staat midden voor de kerk en biedt plaats aan het orgel en vier luidklokken.

Het schip heeft aan weerszijden vier topgevels, uniek in het oeuvre van Bellot: deze topgevels lopen in de koorsluiting door.

Het dak heeft een mozaïekpatroon in leisteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

interieur naar het oosten

 

 

De kerk is breed van opzet: 54 meter lang, 24 meter breed. De hoogte in het schip bedraagt 15,40 meter. In de zijpaden zijn de doorgangen niet afgedekt met een boog, de bovenzijde is rechtgesloten. Het priesterkoor, ook met beton gedekt, is aan de voorzijde met de kerk verbonden door een grote paraboolboog, en een beschilderde triomfboog. Rondom het priesterkoor bevindt zich een omgang met daar 5 kapellen, en om zicht te kunnen hebben op het hoogaltaar heeft Dom Bellot hier de overwelving laten rusten op 6 pilaren.

 

Vanwege het vertrek van Dom Bellot naar Canada in 1939 is het begin van het ontwerp uitgevoerd onder leiding van Joseph Philippe, leerling-architect op het atelier te Wisques. Philippe heeft het echter niet kunnen afmaken, vanwege het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd hij gemobiliseerd. Een andere leerling van Bellot; Francois Bérenger maakte het project uiteindelijk af.

De kerk is in gebruik genomen in 1942 en vanwege de oorlogsdreiging onder de bescherming geplaatst van de Heilige Jozef.

 

 

 

 

 

 

doopkapel

plafond van het priesterkoor

kooromgang

 

 

 

zicht op de noordzijde van het schip

 

 

Het altaar en het glas-in-lood is van Henri Charlier, de schildering op de triomfboog is in 1942 aangebracht door Rodolphe Wimer. In de kerk vindt men diverse mozaïeken van Girod & Basso. De kruisweg is als fresco aangebracht boven de betonnen latei in de zijpaden, gemaakt door Jeanne Christen.

Achter in de kerk bevindt zich een doopkapel en een kapel toegewijd aan de Heilige Jozef.

 

Het orgel is afkomstig uit de kathedraal van Algiers, gebouwd door de Elsazzer firma Sthier. In 1963 hier geplaatst.

 

Deze kerk is pas op 1 mei 1962 geconsacreerd (gewijd door de bisschop).

In juli 1964 is de kerk door paus Paulus VI tot basilica minor verheven.

 

De sacristie en de pastorie zijn in een aansluitende stijl ontworpen door M. Fluckiger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto’s: A.W.A. Lukassen en A.A. Lukassen, juli 2009, augustus 2023