Abdij van Affligem

 

De abdij van Affligem kent een rijke geschiedenis. Al vanaf 1062 wonen er monniken. Diverse malen is het klooster verwoest en weer opgebouwd en zo komt het dat in 1870 de abdij voor de zoveelste maal herbevolkt wordt. Van de oude kloostergebouwen rest enkel het meest westelijke deel van het huidige pand. Diverse architecten plannen en verbouwen op deze historische plaats.

 

Zo ook Dom Bellot. Hij komt omstreeks 1924 met een ontwerp voor een nieuw kloostergebouw, met behoud van de neogotische kapel. Het blijkt te duur en volgens vele monniken te uitbundig. Wel wordt binnen de muren van het neogotische deel een refter gerealiseerd. De tekeningen hiervan zijn gemaakt door architect Stassin, maar de vormentaal verraadt de grote invloed van Dom Bellot. Ook is er een uitgevoerd ontwerp voor het kloosterkerkhof, van de hand van Bellot.

Architect Kropholler zou uiteindelijk in 1932-1934 het klooster uitgebreid vergroten in een sobere stijl

 

 

ontwerp noordgevel abdij Affligem, dom Bellot

ontwerp plattegrond, de refter bevindt zich

rechts van het midden

ontwerp voor het kloosterkerkhof,

mei 1929

 

 

 

 

Het enige wat dus in de stijl van Bellot in deze abdij is gebouwd is de refter (eetzaal). De muren van de refter zijn gewit, vermoedelijk omdat het contrast met de vormentaal van Kropholler zo minder groot is. De bogen dragen een verdiepingsvloer, waar cellen voor de monniken zijn aangebracht. De bogen zijn opengewerkt. Het leesgestoelte is nog aanwezig en wordt nog gebruikt. Ook de kroonluchters zijn nog origineel, alhoewel ze wel jaren op zolder hebben gelegen. De ramen zijn ingebroken in de neogotische buitenmuur. Ze zijn gelijkend op de ramen die in Wisques zijn geplaatst. Oorspronkelijk voorzien van geel glas, momenteel gevuld met helder glas.

 

 

 

 

Foto’s: a.w.a. lukassen en a.a. lukassen, augustus 2011

bouwtekeningen: archief abdij affligem