Château saint Hubert:

Seminary St. Louis,

Neuvy-sur-Barangeon

 

 

A seminary is a Roman Catholic school where boys from the age of 12 would be educated to become priests. The château became in 1935 a seminary and Bellot was invited to rebuild the complex.

 

Bellot designs an eight-sided chapel, dedicated to saint Hubertus, and places it direct in front opposing the château. The cloister connects the chapel with the surrounding existing buildings. His cloister was demolished in about 2007.

 

The seminary closed the doors around the year 1965 and the château with chapel was for sale. In 2004 family De Nicola became the new owners and they rebuild the complex into hotel and room for conventions, weddings and more.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The chapel has a square floorplan, rising up to an eight-sided dome. The front and rear end of the chapel are slightly extended. The rear is closed with a roud brick wall, forming the sanctuary. At the front is an open bell-tower, similar to the one in St. Bathilde Vanves. Under this bell tower is a porch with three arches facing the château. The windows are rectangular, filled with multi-angled stained-glass. On the roof is colored slate in mosaic.

 

The dome of the chapel is made of concrete, the centre part rests on eight concrete columns rising up from the corners and stretching out to the middle. The ceiling of the dome is not made of one piece, but is constructed out of muliple layers, each with his own color. From the outside-in: Brown, dark green, light green, terra, light green, light blue and the top-stone is black. These layers, as seen from the inside, match the idea of a teacosy, there are no inforced arches to support the ceiling, it holds itself in place. The walls between the columns are made of colored brick.

 

The main sanctuary is indicated by a double parabolic arch. Two side-altars have a parabolic arch each and in the corners of the chapel little altars can be found under a brick lintel supported by two small columns made of brick.

All the ceilings covering altars are painted blue.

Above the frontdoors is a balcony, without organ. The sacristy is located at the backside of the chapel and can be reached by doors at the side of the sanctuary.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The communion rail is curved and at each side is a brick pulpit. In the centre is a path accentuated in the floor, made of tiles. The dominant color used here is grey-blue, instead of red. The sanctuary has tiles too. The seats are not present anymore.

 

 

 

We thank family De Nicola for their hospitality.

 

Photo’s: A.W.A. Lukassen and A.A. Lukassen, july 2009